13 aug. 2013

Snedband/snedslå

Jag har fått några mejl där man frågat hur man skär till snedband/snedslå och jag har gjort en liten bildserie på hur jag går till väga. Finns många andra bra sätt också, men jag föredrar det här
 På din skärplatta har du många hjälplinjer och nu har du nytta av den 45 gradiga som jag markerat med pilar på fotot (hoppas att de syns)
 Placera tyget på plattan så att det följer linjerna rakt både lodrätt och vågrätt (om ditt tyg är väldigt snett klippt löns det att skära det rakt först)
Sätt linjalen på tyget enligt den 45 gradiga linjen 
 Och så är det bara att skära till enligt linjen och du har fått en helsned kant på tyget
 Nu kan du vika tyget dubbelt och placera det med den helsneda kanten till vänster på skärplattan och skära till så många remsor du behöver. I detta exempel har jag skurit till 3 cm breda remsor
Sedan skall de naturligtvis skarvas (sys) ihop ifall man behöver ett längre snedband
 Och då sätter du bara två remsor ihop räta mot räta som på fotot och syr en söm........
..........och pressar isär sömsmånerna och vips har du snedband/snedslå i ditt eget tyg och precis så långt du vill ha det. LYCKA TILL!!!
Imorgon bär det av till Tammerfors och ösregn har utlovats, hmmmm inte så kul körväder, men man får ta det som det kommer.
Vi hörs snart igen. Tjingeling!

3 kommentarer:

 1. Vilken bra förklaring...det är så lätt att tro att alla kan sånt som man tycker är enkelt och självklart själv! Men alla är ju nybörjare nån gång i livet... eller rättare sagt varje gång man börjar med nåt som är nytt.
  Kram

  SvaraRadera
 2. Det var en flott forklaring , og en påminning om hvordan lage selv istedet for bare alltid å kjøpe ferdig skråband :)

  SvaraRadera
 3. Flott kjekt å vite for en nybegyner.

  SvaraRadera