11 maj 2016

Tygfärgning

Igår kväll var det tygfärgning på agendan hos quiltgillet och det ville man ju inte missa :o)
 Det var jättekul och spännande för man hade ingen koll på hur slutresultatet skulle bli. Det här var mitt första försök och man var nog lite mesig i början och tog försiktigt med färg

 Men sen när jag blivit varm i kläderna vågade jag ta ut svängarna bland färgburkarna

 Metoden vi använde var att blanda tapetklister med vatten som sen hälldes i en låg rektangulär balja, efter det droppade vi silkesfärg på ytan av vätskan och gjorde olika mönster med träpinnar, sen var det bara att sänka ner tyget på ytan.........

 .............och då tog tyget till sej av färgen, bara att dra bort tyget ur baljan, skölja och där är det, det ena textila konstverket efter det andra

Man sköljer sen tygerna under svalt vatten och när de torkat fixerar man med strykjärn från avigan och sen är det dags för en ny sköljning med tvättmedel för att få bort de sista resterna av tapetklistret.
Toppenkul hade vi och massor med vackra tyger blev till. Jag använde mej av enbart vita bomullstyger, men andra använde också linne- och färgade tyger med gott resultat.

Blir många väskor av dessa tyger :o)

6 kommentarer:

 1. Aivan mielettömän upeita taideteoksia! Ja heti ensimmäisen jälkeen rohkaistuit kättämään värejä reilusti. Aivan, noista syntyy varmasti monta upeaa laukkua : )

  SvaraRadera
 2. Ah mitä ihania kankaita! Tulee kauniita persoonallisia laukkuja:)

  SvaraRadera
 3. Hui, miten ihania. Kiitos ohjeesta. Täytynee mennä ostamaan tapettilisteriä. Silkkivärejä on kaapissa valmiina. Tykkään kovasti tuosta ensimmäisestä vaaleasta. Joskus vain häivähdys väriä on riittävä määrä.

  SvaraRadera
 4. Oi så spennende stoffer ! Blir fine syns jeg :)

  SvaraRadera
 5. Näyttää hienolta. En vaan ymmärrä Ruotisista hölkkäsen pöläystä. Voisiko joku kommenteissa auttaa... ;D

  SvaraRadera
 6. Så fine stoffer! Det var slik vi gjorde med papir i "gamle dager". Interessant å høre at dere brukte silkemaling sammen med vannet og tapetklisteret. Det blir jo kjempefint!

  SvaraRadera